Evidensia Ugglarps Gård
KLINIKbesök

När Ni bokat klinikbesök

Så här går det till...och vad kan du förbereda?

Nina jobbar som konsult hos Evidensia Ugglarps gård i sydöstra Ängeholm, det är dit du ska om du bokat klinikbesök. 

Adressen är Gödmanstorpsvägen 106 i Ängelholm

Runda längan med den stora blå skylten på taket. Där finns en stor gårdsplan där du kan parkera ditt ekipage. När du kommit in på gårdsplanen hittar du klinikentrén inne i hörnet snett fram till vänster. Där finns även dörren till dagstallet.

Gå in och anmäl dig och hästen innan du lastar av, ta med hästpasset in.

Betalningen görs efter avslutat besök, du får en Klarnalänk av Evidensia som du svarar på inom ett dygn, och då anger hur du vill betala. Är det något som ska direktregleras så kan Ugglarp lösa detta åt dig. 

När ni är inskrivna är du välkommen att lasta av hästen. Har ni rest långt så ta gärna en promenad så att hästen blir av med lite mjölksyra och får lite frisk luft och hinner landa mentalt innan nästa äventyr - att få komma in på kliniken. 

Är det skitväder eller din häst trivs bättre med acklimatisering inne på kliniken så får ni gärna låna en dagbox. Ge inget hö i boxen utan att få ok av personalen först. Skyffel och spann till träck finns inne på kliniken, så du kan lämna boxen i trexvligt skick när ni åker. 

När det är er tur kommer Nina och ropar på er, var gärna någorlunda nära kliniken när det närmar sig din bokade tid. Om det blivit förseningar försöker Nina underrätta er om detta. 

Tandrummet når man via dörren till höger på kliniklängans långsida, men kom in först när ni blir kallade, eftersom det sannolikt står en patient ivägen innan dess. Ta med passet och hästen in, när det är er tur. Träns och bett kan vi hämta om vi behöver dem, annars kan de stanna i transporten. Småbarn och hundar får gärna stanna utanför, men undantag kan göras. 

Är din häst av det nervösare slaget kan vi ge en lugnande spruta redan på gårdsplanen. Tänk på att ditt eget beteende och dina känslor direkt spiller över på hästen, känner du dig det minsta nervös eller spänd så jobba med att slappna av och andas långa mjuka andetag. Det är jättemånga som tycker det är otäckt att se sin häst drogad, och många andra som är oroliga för vad vi ska hitta i munnen. Tyvärr ger vi ju bara lugnande sprutor till hästar, inte till ägare. Men är det jättejobbigt för dig kan vi ofta erbjuda assistent som håller hästen åt dig, så du kan ta en promenad eller sitta i väntrumet och ta en kaffe istället. Detta behöver dock förbokas i så fall. 

De allra flesta ägare som kommer in på kliniken är betydligt mer tillfreds, möjligen uppspelta för att det är så spännande och att det äntligen är dags igen att fixa munnen och får svar på alla frågor. De oroliga brukar konvertera till uppspelta med tiden ;-)

Träna gärna på att smitta din häst med lugn, om du inte redan gör det per automatik. Klinikmiljöer är alltid lite konstiga, både för folk och fä, även om Ugglarp är ovanligt trevligt!

Nina undersöker munnen
Rätt bett till din häst, vi hjälper dig!

CHECKLISTA: 

  • Tempa hästen på morgonen - om feber, ring mig!

  • Ta med hästpasset

  • Ta med de bett och träns hästen använder, ibland kan det vara värdefullt. Har du specifik utrustning du vill att jag bedömer så ta med den och kontakta mig så att vi sätter av tillräckligt med tid. 

  • Packa med ett fleecetäcke, kan vara skönt efteråt, även mitt i sommaren

  • På hemvägen får hästen inte kunna äta hö, förbered så att det går att avlägsna nåbara hörester innan ni lastar för hemresan

  • Ha gärna lite extra spån i transporten, drogerna är urindrivande.

  • Planera så att ni kommer i god tid så att både ni och hästen hinner "landa" och skriva in er innan det är dags att komma in i tandrummet. Kaffemaskin med gott gratis kaffe , te och choklad finns i receptionen, snacks och annat ätbart finns att köpa om så önskas. 

  • Tänk på att det tar tid innan hästen är körbar efter behandlingen, den måste nyktra till så pass att den kan parera inbromsningar och svängar. Det tar 30 min till 2 timmar beroende på drogmängder och individ, efter avslutad behandling. För en vanlig årlig översyn så räkna 30 min. 

 Vintertid behövs kanske detta;

  • Varma kläder samt handskar till dig, till tillnyktringspromenaden efteråt, och en varm filt till hästen