Hästtandläkare på hembesök med mobila kliniken
Hembesök

När Hästodontologens  mobila klinik kommer till dig

Så här går det till...och vad kan du förbereda?

Vid ankomst till gården parkerar jag bilen med högersidans sidodörr mot stalldörren. Med hjälp av ett par handikappramper rullar jag sen in en stor vagn med utrustning rakt in i stallet. Röj gärna undan lösa föremål utanför dörrarna så jag kan köra så nära dörröppningen som möjligt, en meter ifrån, ungefär. Kanske finns det en annan stalldörr som är smartare att använda än den du först tänkte på?

Huvudstöd och stol och ofta en infravärmare får också följa med in i stallet.

Vi väljer tillsammans ut en bra plats att vara på. Platsen ska vara säker för både häst och för oss tvåbenta. En gummimatta eller en bra ströbädd så det blir halksäkert även för välsederade hästar. Plant och sopat golv utanför för min stol och utrustning.

Jättegärna även ett bogstöd så att hästen kan ta stöd och att jag är skyddad om hästen börjar pressa framåt eller snubblar till. Att förebygga tillbud är bättre än att råka ut för dem...
Bäst är naturligtvis en tvångsspilta men det är inte så vanligt i mindre stall. Men det går faktiskt att relativt enkelt bygga en behandlingsspilta med hjälp av mellanväggen och en bom från ditt släp. Det krävs bara två fästpunkter i väggen och ett litet hål i golvet för sprinten. Lätt fixat i vilken box som helst - lätt att montera och ta bort.  Eventuell frontbom/bogstöd ska vara så lågt placerad att luftstrupen inte pressas samman när hästen tar stöd mot det, men tillräckligt högt för att ge stöd, och inte bara vara "benstopp". Har du centrummonterade boxdörrar så funkar en i grimskaft upphängd rejäl träregel, på insidan av boxöppningen, alldeles utmärkt, 

Vattenslang, tom hink för spillvatten och tillgång till el behövs också. Favoritmodellen av hink är en sådan som brukar användas som vattenhink, med en platt yta på ena sidan.

Vintertid behöver man kanske hålla kvar lite av nattvärmen och hålla dörrarna stängda för att uppnå en dräglig arbetsmiljö. Och se till att slangen inte är fryst...

Någon kommer att behöva hjälpa till och hålla lite i hästhuvudet som säkerhet och lite styrning av huvudvinkeln till och från, detta görs oftast av hästägaren/ryttaren. Men har denne någon skada, exempelvis i en axel, så försök ragga någon annan i stallet som kan hålla. Vet du att din häst blir otäckt vinglig när den får lugnande så är det bra om någon extra person finns närvarande och kan hjälpa till med benjusteringar eller en liten sidtackling när det behövs. 

Låt gärna hästarna äta hö tills det är dags att få lugnande sprutan, men efter behandlingen får de inte äta förrän de är helt nyktra igen, så kanske en uppvaksbox utan foder? De kommer kissa extra mycket första timmen efter behandlingen så det behöver finnas strö i boxen. Kolikkänslig häst? Skippa kraftfodret samma dag.

Bygg en tvångsspilta behandlingsspilta
Rätt bett till din häst, vi hjälper dig!

CHECKLISTA: 

  • Tempa hästen - om feber, ring mig!

  • Rensa utanför valda stalldörren om det behövs

  • Kolla att slangen är hel och räcker till behandlingsplatsen

  • Ta fram spillvattenhink 

  • Ta fram förlängningssladd om det är mer än 10m till uttaget

  • Ta fram hästpasset

  • Ta fram bett/träns om du vill ha rådgivning (tillägg)

  • Justera eventuellt swishgränsen

  • Arrangera kissvänlig och matfri plats att vakna till på

 Vintertid behövs lite mer förberedelser;

  • Behåll gärna lite av nattvärmen i stallet, om möjligt.

  • Stäng ventilationsfönster samt dörrar för att minimera drag.

  • Kolla att slangen inte är fryst

  • Ta gärna även fram en hink varmvatten att värma munstegen i

  • Kontrollera att du vet var proppskåpet finns och att det finns extra säkringar, ffa vintertid kan det behövas när många förbrukare är igång samtidigt.

  • Varma kläder samt handskar till dig, och en varm filt till hästen